VIOLETA VIJULIE

  Candidat la Primaria Sectorului 3 in cursa interna PNL

Home > Home_slider > Bulevarde SMART în Cluj

Pentru ca un oraș să crească în mod inteligent și sustenabil e nevoie de o administrație deschisă, transparentă și colaborativă. Un mix între atragerea de investitori, parteneriate și expertiză este absolut necesar pentru comunitate. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii reprezintă un pas important spre a îmbunătății calitatea vieții și aspectul unui oraș.

Un bun exemplu este Primăria Cluj-Napoca care a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Bulevardul 21 Decembrie 1989 pe un tronson de 3 km. Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție: extinderea benzilor dedicate transportului în comun de la 3 m la 4,5 m, construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, plantarea de arbori, lucrări de îmbunătățire a sistemelor rutiere.

Echipa de proiectare dorește și amenajarea spațiului public și mobilierul urban, iluminat public modern, piste de biciclete reabilitate, zone pietonale extinse, crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing), stații de încărcare pentru mașinile electrice. Proiectul include, în premieră, un sistem inteligent de management al traficului, care va număra mașini, biciclete și pietoni, dar și autoturismele care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Proiect este în valoare de 12 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată în proporție de 85% din fonduri europene.

Ca și rezultate, municipalitatea se așteaptă la scăderea gazelor cu efect de seră, creșterea numărului de pasageri transportați cu mijloacele de transport în comun, dar și creșterea numărului de bicicliști și de pietoni. În plus, vor rămâne trei benzi de circulație spre centru, carosabilul urmând a se lărgi la intersecții.